Visit Budva
Visit Budva

SVETI STEFAN

Sveti Stefan

Svojevremeno središte nezavisne paštrovske kneževine, Sveti Stefan predstavlja istinski biser naše obale. Nekada poznat i kao "Mjesto Pravde" na kome je 400 godina zasijedao paštrovski plemenski sud "Bakanada", sve do 1929 godine.

Visit Budva

Ime dobio je po crkvi Svetog Stefana Prvomučenika, koja se i danas nalazi na Svetom Stefanu.

Nastao je na hridi nadomak obale. Kada je naselje pretvarano u hotel ostrvce je spojeno je sa kopnom. Prvi podaci o Svetom Stefanu su iz 1442. godine kao vojno utvrđenje. Prema legendi je izgrađen od blaga koje su lokalni stanovnici Paštrovići oteli od turske flote usidrene u uvali plaže Jaz, sa kojim su izgradili tvrđavu sa po jednom kućom za svako paštrovsko pleme.

Visit Budva

Zbog svog pogodnog položaja Sveti Stefan je bio trgovinski i prometni centar Paštovića. Bio je izuzetno strategijski i trgovački važan u vrijeme Mletačke republike i trgovine sa Venecijom.

Na Svetom Stefanu nalaze se četiri crkve: mala i velika crkva Svetog Stefana, crkva Preobraženja Gospodnjeg i crkva Svetog Aleksandra Nevskog (ranije crkva Presvete Bogorodice).

1960 godine postaje grad hotel što ga čini, jedinstvenom turističkom atrakcijom na Mediteranu. Ulice, zidovi, krovovi kuća zadržali su svoj prvobitni oblik, a unutrašnjos kuća je dobila najsavremeniji hotelski komfor.

Danas ovaj grad-hotel, predstavlja vrhunac Crnogorske turističke ponude i jedno od najomiljenijh ljetovališta, velikog broja poznatih ličnosti iz zemlje i inostranstva.

http://www.mapsembed.com
Google+ Youtube VKontakte Instagram Twitter Facebook Pinterest

#VisitBudva