Visit Budva
Visit Budva

PLAŽE

Budvanske Plaže

Jedna od odlika Budve i njene Rivijere jesu njene plaže kao najljepšri i najprepoznatljiviji dio. Zbog kvaliteta pijeska, Budva ima 16 plaža najveće kategorije, od čega čak 8 ima plavu zastavicu. Međutim duž Budvanske rivijere plaža zapravo ima mnogo više koje svojim položajem, kongifuracijon, tipom pijeska ili kvalitetom vode, nude posjetiocu zaista vrhunsko uživanje.

Ovdje ćemo vam predstavit gotovo sve plaže na našoj Rivijeri, kako one poznate tako one za koje možda niste znali a koje morate posjetiti.

Plaža JAZ

Ova veoma popularna plaža se nalazi 2 km. sjeveroitočno od Budve u pravcu Kotora. Plaža se odlikuje sjajnim pjeskom i izuzetno čistom vodom, a na samoj plaži dužine 1 km. nudi se ogroman broj dodatnih sadržaja, kafića, restorana, zabave na vodi.

Visit Budva

Plaža Malaji

Plaža koja se nalazi u produžetku plaže Jaz, poznata i kao nekad nudistička plaža, danas ova plaža poznata po izuzetno čistoj vodi, predstavlja omiljeno mjesto kupača koji vole osjećaj izolovanosti.

Mogren I i II

Najpoznatija plaža na Budvanskoj Rivijeri, sa pravom nosi atribut jedne od najlepših plaža u Crnoj Gori. Dva dijela plaže spojene tunelom kroz stijene, svojim položajem kvalitetom pijeska i čistim morem učiniće vam odlazak na plažu nezaboravnim doživljajem.

Visit Budva

Brijeg od Budve (Ričardova plaža)

Nalazi se tik uz Stari grad. Duga oko 150 metara i pruža se do hotela Avala. U jutarnjim časovima i predveče je mirna oaza, a popodne je poznata kao omiljena plaža uglavnom mlađih ljudi, sa dnevnim žurkama u okolnim kafe barovima i na samoj plaži. Originalno ime plaže je Brijeg od Budve ili Bašćun, dok je sadašnje ime nastalo po holivudskom glumcu Ričardu Vidmarku, koji je glumio u filmu „Dugi brodovi“ Džeka Kardifa, snimanom u Budvi 1963. godine.

Visit Budva

Pizana

Plaža Pizana je još jedna „gradska plaža“. Smještena je ispod sjeveroistočne gradske kule Repeno. Duga je stotinak metara. Uz nju se nalazi jedan od najboljih budvanskih cafe-restorana, koji nudi usluge na plaži, tako da je u poslednje vrijeme postala jedna od najekskluzivnijih i najomiljenijih na rivijeri. Samo nekoliko koraka od nje nalazi se i otvoreni gradski bazen.

Visit Budva

Slovenska plaža

Slovenska plaža se proteže od gradske marine do poluostrva Zavala, gotovo cijelom dužinom primorskog pojasa grada Budve i dominira budvanskim pejzažom. Cijelom dužinom plaže postoje restorani i kafići, za potpuno uživanje, kao i različiti sadržaji poput sportskih terena (košarka, fubal, odbojka boćanje), sportova na vodi, i bandži džampinga. Ova lijepa i velika pješčana plaža je duga oko 1600 metara.

Visit Budva

Plaže na ostrvu

Ostrvo Sveti Nikola se nalazi nadomak Budve i do njega se najlakše stiže taksi brodićem za šta je potrebno desetak minuta. Dugo je oko 2 kilometra. Na ostrvu se nalazi više plaža, koje pružaju izvanrednu mogućnost za pravi odmor, izolovan od ljetnje vreve.

Visit Budva

Guvance

Ova 80 m. dugačka plaža koja se nalazi u uvali u podnožiju poluostrva Zavala predstavlja pravu ljepoticu Budvanske rivijere. Čista voda, izuzetan pijesak i vrhunska usluga, čini ovu plažu savršenim mjestom za sve koji uživaju u izolovanosti i vrhunskoj usluzi.

Visit Budva

Bečićka plaža

Bečićka plaža je proglašena u Parizu 1935. godine za najljepšu plažu u Evropi, osvojivši „Grand Prix“. Duga je oko 2000 metara. 1965. godine je dobila Zlatnu palmu kao najljepša plaža Mediterana. Okružena je hotelima najviše kategorije i odličnim restoranima nacionalne i internacionalne kuhinje. Jedna je od plaža sa najljepšim pijeskom i najčistijom vodom u Crnoj Gori.

Visit Budva

Đevištenje

Mala plaža Đevištenje je smještena je u uvali ispod istoimenog brda koje se okomito izdiže iznad nje, na putu između Bečićke plaže i plaže Kamenovo. Neobičan ambijent, sa crvenim stijenama koje izranjaju iz mora, odličan je „teren“ za kupanje, skokove u vodu i ronjenje

Plaža Kamenovo

Pješčana plaža izuzetne ljepote sa tirkiznom bojom mora dobila je ime po neobičnom kamenjaru koje je more naslagalo na istočnoj strani uvale Kamenovo. Plaža je duga oko 350 metara i zbog dobrog položaja obiluje velikim brojem sunčanih sati. Pored plaže se nalazi nekoliko kafića i restorana.

Visit Budva

Golubijska rupa

Jedna od malih simpatičnih plaža, duga je samo četrdesetak metara, potpuno izdvojena i do nje se dolazi samo barkom sa plaže Pržno. Dobila je ime po golubovima koji se gnijezde u litici u koju je uvučena. Na plaži se nalazi riblji restoran, savršeno uklopljen u okolinu.

Djevojačka plaža

Stotinak metara udaljena od poznate plaže Pržno, nalazi se uvalica sa samo deset metara pješčanog prostora, okružena stijenama, koje kupači često koriste za sunčanje. Na ovoj plažici nema ugodnosti modernog života, pa zbog toga nosi epitet „divlje“. Idealno je mjesto za uživanje u miru i ljepotama prirode. Do nje se dolazi plivanjem od Pržna i potrebno je 7-8 minuta.

Plaža na Pržno

Staro ribarsko naselje Pržno, njegove kamene kuće, pješčana plaža duga oko 260 metara, ribarske barke u uvali, i ostrvce Kršić samo pedesetak metara udaljeno od nje, sačinjavaju autentičan ambijent koji odiše tradicijom i starinom. Ovo malo, nekada uspavano ribarsko mjesto postalo je jedno od najomiljenijih turističkih odredišta. Veliki broj kafića i restorana kupačima pružaju predah i osvježenje u vrelim ljetnjim danima.

Visit Budva

Kraljičina Plaža

Kraljičina ili Mala plaža za mnoge je najljepša plaža na Jadranu. Ušuškana u maloj uvali i okružena poznatom Miločerskom šumom, odiše pravim mirisom Mediterana. Duga je oko 120 metara, i prekrivena sitnim pijeskom i šljunkom, pomiješanim sa ljušturama školjkica, koje je more preradilo tako samo na ovom mjestu. Ime je dobila po jugoslovenskoj kraljici Mariji Karađorđević.

Visit Budva

Kraljeva plaža

Kraljeva plaža je duga oko 280 metara, pješčana, šljunkovita i u jednom dijelu kamenita. Dobila je ime po jugoslovenskom kralju Aleksandru Karađorđeviću, koji je zbog njene ljepote, od svih plaža, izabrao upravo nju da izgradi svoju ljetnju rezidenciju. U okviru kraljevskog imanja uređen je i kraljevski park na 18 hektara površine, sa raznim vrstama mediteranskog i egzotičnog rastinja. Šumovita brda sa strane, uređeni parkovi iza plaže i plavo more jednostavno su očaravajući.

Visit Budva

Plaža na Svetom Stefanu

Dvije pješčane plaže ukupne dužine oko 600 metara, razdvojene tombolom, koja vodi do starog grada Svetog Stefana osnovanog krajem XV vijeka nesvakidašnja su prirodna pojava vrlo rijetka u cijelom svijetu. O njima i gradu koji se na njih nastavlja ispričano je bezbroj priča... Ova cjelina predstavlja najeksluzivniji dio crnogorskog primorja. Crvenkasto-zlatni pijesak i prozirno plavo-tirkizno more, stvaraju utisak apsolutnog uživanja.

Visit Budva

Crvena glavica

U nastavku istočne svetostefanske plaže, od nje odvojena manjim brdom, smještena je Crvena glavica. Duga je oko 500 metara. Na jednom dijelu je pješčana, u drugom dijelu se smjenjuju kameniti i pješčani dijelovi. Dobila je ime po brežuljku (glavici), iznad nje, sačinjenom od stijena crvene boje. Sa nje se pruža lijep pogled na stari grad Sveti Stefan, ostrvo Sveti Nikola i pučinu.

Visit Budva

Galije

Galije su jedan od dragulja budvanske rivijere. More ih je isklesalo u podnožju litice od neobično naslaganih kamenih ploča. Okolina sačinjena od tirkiznog mora, crvenih stijena, maslina i drugog mediteranskog rastinja pruža automatsko oslobađanje od stresa modernog života. Plaža je duga oko 100 metara, sastavljena od velikih kamenih oblutaka i malo pijeska zlatnožute boje.

Trinčića zalaz

Plažica Trinčića zalaz se je udaljena oko 1 km od Svetog Stefana morskim putem i do nje se može doći isključivo čamcem. Duga je oko 60 metara i uglavnom šljunkoviti-kamenita, sa manjim pješčanim dijelovima. Nalazi se u podnožju rta Debelog rta. Stijena koje ispred nje izranja iz mora čini ambijent vrlo neobičnim i primamljivim.

Drobni pijesak

Drobni pijesak se po ljepoti izdvaja od plaža kojima je okružen, te izgleda kao da nije u mediteranskom, već u nekom tropskom kraju. Duga je oko 200 metara. Ime je dobila po finom, kao rukom drobljenom, bijelom i žutom pijesku i malim kamenim oblucima kojima je prošarana. Pijesak na morskom dnu, koji od obale zalazi dublje u more, daje posebnu zeleno-plavu boju moru, različitu od drugih mjesta na budvanskoj rivijeri. Na plaži nalazi se izvor hladne pitke vode koji se uliva u more.

Visit Budva

Reževićka plaža

Reževićka plaža je dobila po istoimenom obližnjem selu. Plaža je kamenita i duga oko 80 metara. Sačuvala je autentičan ambijent, okružen šumom koja osvježava. Odmah pored plaže, sakriven u mediteranskoj šumi, nalazi se restoran, okružen baštama u kojima se uzgaja povrće na tradicionalan način, i u njemu služi zajedno sa svježom ribom i ostalim morskim specijalitetima.

Smokvica

Ova pješčana plaža je podijeljena na dva dijela. Mali rt obrastao borovima je razdvojio i malo zagazio u more. Do nje je najbolje doći čamcem jer je prilično udaljena od najbližeg uređenog puta. Potpuno uživanje u pravoj mediteranskoj divljini ovdje je zagarantovano.

Perazića do

Perazića do je plaža skrivena u uvali ispod magistralnog puta koji spaja Budvu i Petrovac. Duga je oko 50 metara i prekrivena pijeskom i šljunkom. Mirno, izdvojeno mjesto, pruža savršen trenutak odmora.

Crvena stijena

Mala plaža između Perazića dola i Petrovca, smještena je ispod crvenih stijena koje je okružuju, pa joj otuda i ime koje nosi. Najčešće na njoj nema nikoga, samo ponekad barkom ili gumenjakom navrati neki ronilac ili dođe društvo na piknik. Ima prilaz samo sa mora.

Gradska plaža u Petrovcu

Plaža u Petrovcu se proteže u dužini od oko 600 metara od pristaništa, odnosno Kastia i Lazareta na zapadu, do rta Dubovica na istoku. Prekrivena je crvenkastim pijeskom. Gradska plaža svake godine privlači veliki broj turista. Odmah uz nju se nalazi riva – šetalište sa uređenim parkovima i staro naselje sačinjeno od kamenih kuća. Pogled sa plaže prema pučini, uljepšavaju dva ostvca – Katič i Sveta Neđelja, koji su od nje udaljeni nekoliko stotina metara.

Visit Budva

Ponta plaža

Plaža Ponta se nalazi na krajnjem istoku petrovačke plaže odvojena od nje kratkim tunelom. Plaža je stjenovita duga oko 70 metara i većim dijelom nastala uređivanjem prostora. Ugodan restoran, ležaljke i suncobrani, uz osvježavajuće piće uvijek su dostupni za prijatan odmor.

Lučice

Između dva rta, u potpunosti obrasla gustom četinarskom šumom čempresa i borova, u malom zalivu nalazi se plaža Lučice. Vremenom je ostala gotovo netaknuta. Sitan pijesak zlatnožute boje je dodatno uljepšava. Dužine je oko 500 metara. Pogled prema moru i ostrvcima Katič i Sveta Neđelja čini utisak kompletnim. Od Petrovca je udaljena 700 metara.

Visit Budva

Buljarica

Najduža i najveća plaža na Budvanskoj rivijeri. Duga je skoro 2300 metara i sastavljena od pijeska zlatnožute boje i šljunka od bijelih i sivih oblutaka. Uz plažu postiji nekoliko restorana i kafića. U njenom zaleđu se nalazi Buljaričko polje koje predstavlja prirodan rezervat. Od Petrovca je udaljena 2 kilometra.

Visit Budva

Plaža za dvoje

Mala šljunkovito-kamenita plaža smještena je ispod rta Resovo brdo koje sa istočne strane ograničava Buljaričku plažu. Duga je oko 50 metara i najčešće privlači one koji vole odmor u netaknutoj prirodi. Do nje se dolazi isključivo čamcem.

Google+ Youtube VKontakte Instagram Twitter Facebook Pinterest

#VisitBudva