Visit Budva
Visit Budva

MORATE POSJETITI

Morate posjetiti

Jedan od sjajnih osobina Budve je i njen geografski položaj, koji vam omogućava da veoma lako i za kratko vrijeme posijetiti neke od fantastičnih lokaliteta širom Crne Gore.

Tako za 20 minuta vožnje možete posjetiti Kotor i Bokokotorski zaliv, za 30 minuta Prestonicu Crne Gore Cetinje, za 1h, vidjeti fantastično Skadarsko jezero, za 1h i 15 minuta okupati se na čuvenu Ulcinjsku plažu, za 1h i 20 minuta posjetiti Manastir Ostrog, najveću Crnogorsku svetinju ili za 2h uživati na obalama Crnog jezera koji se nalazi u okviru Nacionalnog parka Durmitor ili Biogradskog jezera, dijela Nacionalnog parka Biogradska gora.

Stari grad Kotor

Grad koji je danas po svom kulturnom nasljeđu s razlogom na UNESCO-voj listi svjetske i kulturne baštine. Leži u podnožju ogromnog Lovćena, u Bokokotorskom zalivu koji je po svojoj ljepoti i izgledu jedinstven na čitavom Mediteranu. Stari Grad Kotor je jedan od najbolje očuvanih srednjovekovnih gradova u ovom delu Mediterana.

Kotor je jedini grad na istočnim obalama Jadrana koji se uvijek imenom nalazi na svim istorijskim kartama. Jedini je mediteranski grad-lavirint, što mu daje tokom turističke sezone posebnu čar.

Stari grad Kotor opasan je veličanstvenim bedemima, koji nastavljaju da opasuju brdo Sveti Ivan (San Đovani) u ukupnoj dužini od 4,5 kilometara, što je kuriozitet svjetskih razmjera. Debljina zidina je negdje i do 15 metara, a visina mjestimično i 20 m.

Visit Budva Visit Budva

Preporuka je u Kotor doći na više dana. A ako ipak, dolazite na dan, tada je ruta ova: Trgom od oružja desno, do Trg od brašna, pa nadalje do Katedrale, onda lijevo, kroz more ljudi, do Pomorskog muzeja, i dalje, istom ulicom do pravoslavnih crkava Sv. Luke i Nikole, pa ulijevo, ulicom Istok-Zapad, opet do glavnog gradskog Trga od oružja. U bojama plavog, tu se nalaze Vrata od mora – izlaz. I to je samo dio od onoga, što ovaj fenomenalni grad ima da ponudi.

Bokokotorski zaliv

Boko-kotorski zaliv, jedan od 25 najljepših zaliva na svijetu, dio UNESCO kulturne baštine, bez sumnje je najimpresivniji kada se doživi sa mora. Zahvaljujući njegovom neobičnom izgledu, često ga nazivaju najjužniji fjord u Evropi. Zaliv se sastoji od 4 manja- Tivatski, Hercegnovski, Risanski i Kotorski zaliv. Najuži dio zaliva, moreuz Verige, dijeli ga na unutrašnji i spoljašnji dio.

Visit Budva Visit Budva

Boku ukrašavaju sedam ostrva, a to su: Sveti Marko, Mamula, Gospa od Skrpjela, Sveti Đorđe, Milosrdja, Ostrvo Cvijeća i Mala Gospa. Duž cijelog zaliva nalazi se lanac manjih gradova i mjesta od kojih bi svako moglo da ispriča svoju priču.

Ulcinjska plaža

Kada su plaže u pitanju, Ulcinj je i van granica Crne Gore, pa čak i u svijetu prepoznatljiv po karakterističnim veoma dugim plažama sa jedinstvenim sitnim pijeskom. Ulcinjska Velika plaža dugačka je 12 kilometara i predstavlja jednu od najljepših plaža na kojoj ste ikad bili.

Tokom ljeta ova fantastična plaža, zahvaljujući bogatom sadržaju, pruža sjajne uslove za odmor. Takođe ova plaža, predstavlja omiljeno mijesto, hiljadama zaljubljenika u kajt surfing.

Visit Budva Visit Budva

U produžetku Velike plaže, nalazi se i prostor za nudističko kupalište. Ovaj prostor smiješten je na Adi Bojani, koju sa dvije strane zapljuskuje rijeka Bojana, a sa treće more, pa tako istovremeno nudi kupanje i u slanoj i u slatkoj vodi.

Skadarsko jezero

Skadarsko jezero sa površinom od 391km2, je najveće jezero u Crnoj Gori i na Balkanskom poluostrvu. Nalazi se u zetsko-skadarskoj kotlini, zadržavajući rijekom Bojanom kontakt sa Jadranskim morem, koji je prekinuo lanac visokih planina. Nacionalni park od 1983.godine. IBA status (Područje od međunarodnog značaja za boravak ptica) od 1989.godine, a od 1995. godine upisano je na svetsku listu močvara od međunarodnog značaja – Ramsar lista.

Jezero je puno ostrva i poluostrva na kojima se nalaze tragovi istorije i vrijedna kulturna baština: Žabljak (15. v.) - prijestonica nekadašnje Zete, Lesendro - tvrđava na stijeni usred jezera, tvrđava Grmožur.

Visit Budva Visit Budva

Nacionalni Park Skadarsko jezero je jedno od najvećih rezervata ptica u Evropi, sa 270 ptičjih vrsta, među kojima su neki od poslednjih pelikana Evrope, te veoma privlači posmatrače ptica. Rijetka vrsta - Dalmatinski pelikan je postao zaštitni znak Nacionalnog Parka Skadarsko Jezero.

Manstir Ostrog

U Bjelopavlicima, iznad doline Zete, nalazi se Manastir Ostrog, najveća crnogorska svetinja. Manastir Ostrog je najpoznatije hrišćansko svetilište u Crnoj Gori.

Manastir Ostrog je preko cijele godine najposjećenije svetilište u Crnoj Gori. Posjećuju ga vjernici svih vjera i sa prostora cijele bivše Jugoslavije i iz mnogih drugih zemalja. Poslije Hristovog groba i Svete gore, manastir Ostrog je treće najposjećenije svetilište u hrišćanskom svijetu.

Na raskrscu BogetiĆi, vrletnim putem u dužini od nekoliko kilometara stiže se do Donjeg, a zatim serpentinama i do Gornjeg manastira. Gornji Ostrog je najimpresivniji dio manastira. Posjeduje zvonik visok poput petospratnice, a utisnut je u pećinski dvor veličanstvenog Ostroga - po kome je i dobio ime. Osnovao ga je početkom druge polovine 17.v. mitropolit zahumsko - hercegovački Vasilije Jovanović, kasnije nazvan sveti Vasilije Ostroški.

Visit Budva Visit Budva

Pri dolasku u manastir prvo se obilaze mosti sv. Vasilija koje se nalaze u crkvici Vavedenja Bogorodice. Nakon obilaska mostiju, stepenicama se penje do crkve Krsta. U njoj se nalaze ruke mučenika Stanka, koji je bio čoban, a ruke su mu, po predanju, odsječene jer je javno Turcima priznao da je hrišćanin. One se mogu vidjeti, otkrivene nalaze se ispod stakla. Lijevo od ruka nalaze se okovi, koje je po legendi jedan čovjek ostavio u manastir nakon što je ozdravio prenoćivši ispod svetiteljevih mošti.

Pored okova, ovdje se nalazi i granata, koja je u februaru 1942.g, za vrijeme bombardovanja manastira, iz njemačkog topa udarila u kameni zid iznad Gornjeg manastira, razbila vrata na crkvivi Časnog Krsta. Ali začudo, tom prilikom nije eksplodirala. Vjeruje se da Svetitelj to nije dopustio, jer bi time bila nanijeta velika šteta svetoj crkvi i njenim isposnicima. Preko puta crkvice Casnoga Krsta nalazi se sveta loza, koja je iznikla na mjestu gdje je sveti Vasilije izdahnuo, a vjeruje se da i ona ima iscjeliteljske moći. Na izlasku s desne strane se nalazi česma sa svetom vodicom za koju se smatra da posjeduje ljekovita svojstva.

Kanjon Tare

Ne bi se pretjerivalo kada bi se reklo da nigdje na svijetu priroda nije, na tako malom prostoru, pokazala svu raskoš i bezgraničnu ljepotu stvaranja, kao kada je stvarala kanjon rijeke Tare.

Tara je najduža rijeka u Crnoj Gori, duga 144 km. Tara nastaje ispod Komova, od rijeka Opasnice i Veruše i otapanja snijega i sezonskih kiša, a sa Pivom od Šćepan polja, u blizini granice sa Bosnom i Hercegovinom, gradi Drinu. Tara je usjekla jednu od najvećih kanjonskih klisura u svijetu, dugu 78 km, okomito strmih stranica visine preko 1300 metara, što Kanjon Tare čini najdubljim u Evropi i drugi najdublji u svijetu posle Grand Kanjona.

Pod zaštitom UNESCO-a od 1977. godine, Kanjon Tare je jedna od 25 najznačajnijih svjetskih prirodnih znamenitosti, dostupna planinarima i bajkerima.

Visit Budva Visit Budva

Rafting and kayaking su aktivnosti na reci Tari, sa turističkom rutom dugom oko 60 km, na raznovrsnim plovilima - splavovima, kajacima i čamcima na naduvavanje. Sportski ribolov je dozvoljen u nekim djelovima toka rijeke Tare.

Nacionalni park Durmitor

Durmitor je Nacionalni Park Crne Gore površine 39000 hektara i masiv u severozapadnoj Crnoj Gori, koji dostiže visinu od 2522 metara /vrh Bobotov Kuk/. Planina Durmitor je drugi po visini planinski vijenac Dinarskih Alpa, posle planinskih vijenaca Prokletija.

Prekrasan planinski vijenac Durmitora i veličanstveno Crno Jezero Nacionalnog Parka Durmitor predstavljaju simbole Crne Gore. Nacionalni Park Durmitor, od čije ljepote zastaje dah, su stvorili lednici i izpresjecan je rijekama i podzemnim potocima, kanjonm Pive i uzbudljivim kanjonom Komarnice na jugu.

Grad Žabljak se nalazi u središtu regiona Durmitora, na nadmorskoj visini od 1450 metara, što ga čini najvišim urbanim konglomeratom na Balkanu. Zabljak okružuje 23 planinska vrha visine iznad 2200 metara i 18 magičnih ledničkih jezera, kao i Kanjon Tare, najdublji kanjon u Evropi.

Visit Budva Visit Budva

Veličanstveni Nacionalni Park i planina Durmitor su veoma bogati i raznoliki tokom čitave godine, te svojom pogodnom klimom, posebnim odsjajem planinskog masiva i jezera, uzbudljivim kanjonima i mirisnim livadama, svakom posjetiocu omogućavaju nezaboravni doživljaj i utisak zadovoljstva.

Nacionalni Park Biogradska Gora

Nacionalni Park Biogradska Gora je smešten u sjeverozapadnom dijelu Crne Gore, između rijeka Tare i Lima i u središnjem dijelu planine Bjelasice. Nacionalni Park Biogradska Gora je prvi Nacionalni Park u Crnoj Gori, osnovan 1952. godine i obuhvata površinu od 5650 hektara.

Najznačajnija prirodna vrijednost ovog Nacionalnog Parka je prašuma Biogradska gora, koja zauzima površinu od 1.600 ha i jedna je od poslednjih triju u Evropi. Ima karakter strogo zaštićenog rezervata.

U srcu prašume smjestilo se prekrasno Biogradsko jezero, najveće i najpoznatije u nizu ledničkih jezera na području ovog NP. U bistroj jezerskoj vodi ogleda se sva ljepota drevne šume dajući joj modro-zelenu boju.

Visit Budva Visit Budva

Nacionalni park Biogradska gora je veoma bogat prirodnim ljepotama. Za njega se često kaže da je riznica tih ljepota. Posebne ljepote ovog Parka su jezera koja su razmještena u dolinama i uvalama: Biogradsko jezero, Pešića jezero, dva Ursulovačka i Šiško jezero. Prirodne ljepote ovog Parka su i planinski vrhovi na Bjelasici: Crna glava, Zekovaglava, Troglava i drugi.

Cetinje

Nastanak Cetinja, Prestonice Republike Crne Gore, vezan je za ime Ivana Crnojevića koji je tu 1482. godine podigao svoj dvor i sazidao manastir u koji je tri godine kasnije preselio i sjedište Zetske mitropolije. Još u doba Crnojevića tu je osnovana prva štamparija na slovenskom jugu i štampana prva knjiga u južnih Slovena "Oktoih", tako da je Cetinje od tog vremena, pa sve do postojanja crnogorske države bilo njen svjetovni, duhovni i kulturni centar.

Cetinje je najpoznatiji i najposjećeniji turistički grad, kada su u pitanju zanimljive crnogorske kulturne i turističke destinacije, od strane turista, kako domaćih tako i stranih.

Visit Budva Visit Budva

Kada dodje na Cetinje, čovjek prosto ne zna šta, u tom silnom izobilju, prvo da posjeti: crkve, manastire, štampariju, muzeje, biblioteke, mauzoleje, monumentalne gradjevine, zgrade ambasada i dr. Najstariji sakralni spomenici na Cetinju su Vlaška crkva i manastir Crnojevića ciji su ostaci ugradjeni u Cetinjski manastir koga je podigao vladika Danilo 1701. godine.

Od kulturnih institucija na Cetinju, pored muzeja i galerija, osobito su značajni Centralna narodna biblioteka "Djuradj Crnojevic", kao i neke poznate stare zgrade poput Biljarde, Dvorca kralja Nikole, pozorišta Zetski dom, Plavog dvorca, Vladinog doma, kao i objekti ambasada. U novije vrijeme u njemu je osnovan Kulturološki fakultet koji je vremenom prerastao u Fakultet likovnih umjetnosti, Muzičku akademiju i Akademiju dramskih umjetnosti.

Google+ Youtube VKontakte Instagram Twitter Facebook Pinterest

#VisitBudva

  • O nama
  • 13 jul, Budva
  • +382 68 299 558
  • info@visitbudva.org