Visit Budva
Visit Budva

O BUDVI

O Budvi

Budva je fantastičan grad! Toliko istorije, toliko priča na ovom malom prostoru bilo bi dovoljno za 10 gradova a ne za jedan kao što je Budva. Istorija joj je prebogata i veoma interesantna a sadašnjost uzbudljiva i dinamična. Priča o Budvi je dugačka a ovdje ćemo se ukratko osvrnuti na neke njene specifičnosti.

Kratko o istoriji grada

Budva je stara 2.500 godina. I jedan je od najstarijih gradova na Jadranu.

Po legendi grad je osnovao Kadmo, osnivač Tebe i sin Feničanskog kralja Agemora. Nakon što je prognan iz Tebe, Kadmo i njegova žena Harmonija, na volovskim zapregama dolaze na prostor današnje Budve, a koji su tada naseljavali Enhelejci - ljudi jegulja (najstarije stanovništvo na teritoriji Budve).

Kadmo je pomogao Enhelejcima da se odbrane od napada Ilirskih plemena i bi izabran za njihovog vođu nakon čega osniva grad Bouthoe (Budvu). Po predanju Budva je i dobila ime po volovima (Bous - na grčkom Vo), koji su vladare Tebe doveli do Budve.

Visit Budva

Nakon Feničana Budvom su vladali Grci (7-6 vijek p.n.e.), pa Rimljani (sredinom 2 vijeka p.n.e.), nakon raspada Rimskog carstva Budva postaje dio Zapadnog carstva, a pod uticaj Vizantije potpala je 535 godine.

Budva je takođe bila dio Dukljanske kraljevine, pa dio Nemanjićke dinastije u kojoj je imala autonomiju gradske uprave, pa je bila glavna pomorska luka u državi Balšića kao i u vrijeme vladavine Crnojevića. Nakon toga su njome vladali Sandalj Hranić, Đurađ Stratimirović, Balšić III, Đurađ Branković, Mletačka republika (1442), kratko Osmansko carstavo pa Austrija, čak i Francuzi, da bi konačno oslobođenje dočekala 22. novembra 1944. godine.

Visit Budva

Budva danas

Uprkos njenoj prebogatoj istoriji Budva je najpoznatija po onome što je danas. Turistička prestonica Crne Gore, grad sjajnih plaža, nezaboravnog provoda i zanimljivog sadržaja.

U poslednjih 25 godina grad se razvijao rapidno, a turizam je glavna ekonomska grana pa s toga ne čudi, veliki broj hotela, kuća i apartmana podređenih izdavanju.

Visit Budva

Sam grad se sa sastoji iz Starog i novog dijela koji se svojom aktivnošću i tempom razlikuju tokom godine.

Stari grad je tokom ljeta centar dešavanja. Opasan visokim mletačkim bedemima, ovaj 15 vijekova star grad zaista predstavlja biser naše obale. A zbog sadržaja koji nudi i najzačajniji dio Budve tokom ljeta

Visit Budva Visit Budva

U starom gradu, čija je arhitektura dominantno venecijanskog porijekla, i oko njega, nalaze se neki od najvažnjih kulturno istorijskih objekata i lokaliteta. Rimska nekropola na ulazu u stari grad, antički piloni, rimski žrtvenik, ranohrišćanska bazilika, crkve Sv. Ivana Krstitelja, Sv. Trojice sa ikonostasom, Santa Maria in Punta, Sv. Save Osvećenog, Citadela i Budvanski muzej su samo neka od svjedočanstva burne i dinamične prošlosti ovog grada.

Visit Budva Visit Budva

Stari grad osim istorije posjetiocu nudi jako veliki broj i drugih sadržaja. Preko 200 radnji, restorana, kafića, butika, kozmetičkih salona, suvenirnica, specijalizovanih prodavnica, čine ovaj prostor idealnim za šoping, izlazak, šetnju, zabavu.

Visit Budva Visit Budva

Prostor u i oko Starog grada nudi izuzetne kulturno zabavne sadržaje. Predstave Grada Teatra na otvorenoj pozornici kod crkve, knjižene večeri ili nastupi klapa na trgu pjesnika, izložbe u gradskoj galeriji, koncerti i festivali na trgovima oko starog grada ili čuveni doček nove godine samo su dio dešavanja kojima možete prisustvovati.

Visit Budva Visit Budva

Pored starog grada nalazi se Budvanska marina nekada u službi ribara, danas uglavnom podređena luksuznim jahtama i plovilima. Ribara na sreću još ima a takođe iz luke možete izmajmiti barku ili brodić koji će vas povesti u izuzetno zanimljivu vožnju po Budvanskom zalivu ili do Ostrva Sveti Nikola, u narodu poznato kao Havaji, na kome se možete okupati na predivnim plažama ili uživati u specijalitetima u tamošnjim restoranima.

Visit Budva Visit Budva

Budva je poznata i po svom, 3.2 kilmetra dugačkom šetalištu koje se prostire od Starog grada, duž obale, preko Bečića, Rafailovića pa sve do čuvene plaže Kamenovo, duž kojeg možete osim u savršenoj šetnji, uživati u nekom od restorana, kafića, noćnih klubova ili šoping zona.

Visit Budva

Osim starog grada Budva naravno ima i svoju noviju varijantu, koja doduše nije ni upola tako zanimljiva sa turističkog aspekta kao stari grad ali kao svaki grad nudi ono što su njegove moderne i nužne forme. Van turističke sezone ovaj dio grada postaje značajno dinamičniji, a tome je i doprinjela činjenica da je poslednjih 20 godina Budva postala izuzetno zanimljiva građevinskim investitorima te stoga ne čudi činjenica da se broj izgrađenih objekata, kao i broj stanovnika udvostručio.

Visit Budva Visit Budva

Budvanska Rivijera

Budvanska rivijera je najljepšio dio Crne Gore i prostire se dužinom od 25 kilometara počev od plaže Jaz na sjeveru pa do Buljarice na jugu. Dužinom Budvanske Rivijere nalazi se 40 tak naselja, zaseoka, sela, među kojima su osim Budve, Bečići, Rafailovići, predivno ribarsko mjesto Pržno, Miločer (nekadašnja kraljevska rezidencija), jedinstveni grad hotel Sveti Stefan, Petrovac..

Visit Budva

On što Budvansku rivijeru, takođe, čini prepoznatljivom su prelijepe pješčane i šljunkovite plaže, ukupne dužine 38 km. Po kvalitetu pijeska na Budvanskoj rivijeri ima 16 vrhunskih plaža, osim njih duž naše rivijere mogu se naći bezbroj malih uvala, zatona sa kojim ostrvcem ili skovitih plaža na ostrvu Sveti Nikola.

Osim poznatih plaže JAZ, čuvene plaže Mogren, Bečićke ili Kamenovske plaže, tu su manje poznate, ali ne i manje lijepe, plaže Guvance, Drobni pijesak, Lučice, Crvena glavica...

Visit Budva

Bečići

Mjesto u opštini Budva poznato po svojoj 2 km dugoj plaži. Vjerovatno najljepša plaža na Budvanskoj rivijeri, proglašena je 1935 godine za najljepšu plažu Evrope. Za razliku od Budve koja ima veliki broj manjeg privatnog smještaja, Bečići se odlikuju velikim brojem srednjih i velikih hotela.

Visit Budva

Na kraju Bečićke plaže nalazi se malo ribarsko naselje Rafailovići, koje svojim turistima, zahvaljujući velikom broju kvalitetnog smještaja, vrhunskim ribljim restoranima i plaži nudi odlične uslove za odmor. Rafailovići imaju i marinu za čamce, glisere i jahte. Povezani su 3.2 km dugačkom pješakom stazom sa Budvom koja se proteže uz samu obalu.

Visit Budva

Miločer

Miločer – kraljevsko ljetovalište porodice Karađorđević sa predivnim plažama (Kraljeva i Kraljičina) i uređenim prostranim parkom i šetalištem danas je u potpunosti funkciji turizma. Izgrađen je 1936. godine na, po mnogima, naljepšem mjestu na čitavoj Jadranskoj obali. Kraljevsko imanje se sastojalo iz ljetnjikovca i više manjih vila za oficire i poslugu, koji su danas pretvoreni u moderan hotel

Sveti Stefan

Svojevremeno središte nezavisne paštrovske kneževine, Sveti Stefan predstavlja istinski biser naše obale. Nekada poznat i kao "Mjesto Pravde" na kome je 400 godina zasijedao paštrovski plemenski sud "Bakanada", sve do 1929 godine. 1960 godine postaje grad hotel što ga čini, jedinstvenom turističkom atrakcijom na Mediteranu.

Visit Budva

Petrovac

Petrovac je gradsko naselje u opštini Budva. Poznat je, osim kao veoma kvalitetno turističko mjesto i po rimskom mozaiku iz 3 vijeka, kojim je prikazan bog sna Hipnos. Ima tri predivne plaže, Gradsku plažu, Lučice i Buljaricu. U blizini grada se nalaze dva ostrva, Katič i Sveta Neđelja.

Visit Budva

Atmosfera

Ono što svakako Budvu, uz sve ono što su njene prirodne ljepote, čini tako posebnom, jeste i prepoznatljiva atmosfera. Noćni život, Vodene atrakcije, izvanredna gastro ponuda, sjajna šoping ponuda, izuzetno kvalitetan kako privatni tako i hotelski smještaj, čine ovaj grad idealnim mjestom za odmor i boravak.

http://www.map-embed.com/de/gutscheine/goertz
Visit Budva
Google+ Youtube VKontakte Instagram Twitter Facebook Pinterest

#VisitBudva

  • O nama
  • 13 jul, Budva
  • +382 68 299 558
  • info@visitbudva.org